Köpa frisörsax?

Här får du några matnyttiga tips om hur du bedömer kvaliteten på frisörsaxar så att du inte köper på dig onödiga problem!

LB SaxService är auktoriserade servicetekniker för Jaguar, Joewell, Tondeo och Mizutani, som enda serviceverkstad i Skandinavien.

Hos oss får du professionell service och saxslipning!

Med 36 års erfarenhet garanterar vi ett toppresultat när det gäller skärpa och funktion. Alltid 100% garanti – eller pengarna tillbaka!

Läs mer om vår Service HÄR

          Saxens anatomi

1 Fingerhål
2 Skänkel
3 Justerskruv
4 Inre blad
5 Skäregg
6 Spets

7 Rygg
8 Yttre blad
9 Balanspunkt
10 Glidyta
11 Dämpare
12 Fingerstöd

Frisörsax - anatomi och benämningar

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU SKA KÖPA FRISÖRSAX

Kolla glidytan mellan skänklarna

En bra frisörsax har ofta en lite bredare skruv och balanspunkt. Själva glidytan mellan skänklarna vid skruven bör vara formad som ett brett, inte långt, “U”. Det är viktigt att eggen får stöd även när den är helt öppnad! U-formen ger en jämnare, mjukare och mer stabil gång och därmed jämnare slitage på eggarna = Längre livslängd.

Frisörsax glidyta

Kolla saxbladens längd och form

Ett saxblad bör vara max 5 – 6 gånger bredden på saxen, mätt över skruven.

Ett smalt och lite högre blad ger frisörsaxen ett större och jämnare tryck genom passén (bättre känsla) och lägre tvärkrafter. Tvärkrafter tvingar ihop bladen och gör att slitage uppstår.
Bra att veta: Det är inte håret som sliter på saxen utan stål som går mot stål.

Frisörsax - LB SaxService

Bedöm saxens utväxling – Förhållandet mellan tummens fingerhål och bladens längd

Ett annat viktigt mått är förhållandet mellan tummens fingerhål och bladens längd. Öppnar du frisörsaxen helt så bör spetsen på bladet vara ungefär lika långt ut från skruven som tummöglans mitt (saxar avsedda att klippa “sax över kam” med undantagna), inte gärna längre eftersom en sax då fortare blir ”krasig” och slö.

Det beror på att skärpunkten där skären möts rör sig snabbare ju längre från skruven man kommer, och att skären behöver mer tryck mot varandra ju närmare toppen man kommer. Det medför också att man utan att tänka på det jobbar lite mer med tummen ju längre ut i toppen man klipper. Det sliter på tumleden och muskelfästena vid ambågen. En frisörsax i japansk modell skall klara av att klippa utan att du behöver pressa med tummen.

Bra att veta: Behöver du pressa med tummen så tar saxen skada i längden, oavsett vilken längd saxbladen har. Prova att minska trycket mellan saxbladen med justerskruven. Har du problem med skruven så är det dags för service!

frisörsax
frisörsax konvex

Frisörsaxar med konvexslipad egg

Är mycket mjuka, tysta och effektiva i klippningen.
Passar för de allra flesta klippsätten, t ex våtklippning, torrklippning och slice-klippning. De här frisörsaxarna är rakbladsvassa och klipper ofta perfekt.
De har också en tendens att skadas lättare och då kännas slöa jämfört med frisörsaxar med flatslipning.

Användarbedömning (1-10)

Sax över kam – 7
Slice-klippning – 10
Våtklippning – 10
Torrklippning – 9
Point-klippning 10

frisörsax flat egg

Frisörsaxar med flatslipad egg

Är lite mer begränsad i funktionen. Används till både våt- och torrklippning.
Eggarna är inte lika vassa som konvexslipade saxar, men håller i gengäld skärpan längre.
Finns med mikro-tandning. Vi kan också mikrotanda en flatslipad frisörsax som inte var tandad från början.
Låter ofta mer jämfört med en konvexslipad frisörsax.

Användarbedömning (1-10)

Sax över kam – 10
Slice-klippning – 4
Våtklippning – 8
Torrklippning – 10
Point-klippning 8

Dämparens placering

Under en arbetsdag slår du ihop skänklarna tusentals gånger! Dämparen ska gå vinkelrätt mot träffpunkten på det andra fingerhålet. Sitter dämparen placerad på annat sätt så tvingas den att böja sig en aning vid varje klipp, hela tiden åt samma håll, och till slut lossnar den eller går sönder.

Bra att tänka på:
Försök undvika frisörsaxar med dämpare där ett mjukare material är gjutet kring en liten skruv. Man kan dock alltid byta ut en sådan dämpare vid service. En homogen dämpare av gummi är att föredra.

Effilersaxar

Effilersaxar är ett kapitel för sig. Vanligtvis är det mycket svårare att få denna typ av sax att hålla skärpan jämfört med en vanlig frisörsax. Man måste också ta bort mera material när saxen slipas om. Den går därför inte att slipa lika många gånger som en vanlig frisörsax. Välj helst en effilersax med smal kniv som inte är för tunn och lättböjlig i stålet. Ett tjockare saxblad/kniv ger bättre stadga i klippet. Ställ in justerskruven så att saxen går en aning tyngre. (Lagom är bäst!) En japansk frisörsax av bästa kvalité går att skärpa om ca 10-15 gånger (prisklass 6.000:- och högre). Har du betalat 2-3.000 för saxen kan du räkna med att kunna slipa den 4-8 gånger. När det gäller effilersaxar kan du räkna med att halvera antalet möjliga slipningar!

Stålkvalitet

Om texten  ”Japanese Steel” eller liknande är stämplat på en sax så är det inte en garanti för bra kvalitet. Japanerna använder aldrig det uttrycket själva. Dessa saxar är ofta “kopior” tillverkade i länder som Pakistan och Kina . Japanerna märker ofta saxen med stålets korrekta handelsbeteckning. T ex ”440C” eller  ”ATS314”.

Generellt kan man också säga att billigare saxar oftast är av sämre kvalitet. Dvs det går inte att få dem i samma toppskick vid slipning som en dyrare märkessax.

Avslutningsvis vill vi slå ett slag för stålkvaliteten i Jaguars och Joewells breda sortiment och jämna kvalitet. Deras saxar håller för det allra mesta en hög kvalitet, vilket vi märker när de kommer in för service.