Vanliga frågor och svar

   Saxar

   Klippmaskiner & skär

Köpa ny frisörsax? Här får du några goda tips om vad du ska tänka på

Vi har lagt upp en egen sida med bilder och bra tips om vad du bör titta efter när du ska köpa en ny frisörsax.

KLICKA HÄR

Allmän skötsel av frisörsaxar

Skaffa dig:

a.) Symaskinsolja

b.) En sprayburk med komprimerad luft, det brukar finnas i en välsorterad datorbutik. Den använder du till att blåsa frisörsaxen torr mellan bladen under skruven efter du oljat den.

c.) En mikrofiberduk, hård.

Duken användes till att med stor kraft ”dra” och forma om den råegg som bildats under dagens lopp. Dra inifrån ut mot spetsen. Försök att pressa eggen både mot ut och insida på bladen och avsluta genom att pressa eggen inåt. Klipp sakta en gång.
En droppe olja på kvällen under skruven räcker, låt den vara kvar till nästa dag. Plocka fram burken, nu är smuts och hårrester uppluckrade och lätta att bli av med. Blås saxen nästan torr! Avsluta med att dra med fingrarna utåt spetsen ända inifrån skruven.
Det sista du ska göra är att kontrollera skruvspänningen. Det är MYCKET viktigt att den hålls på samma nivå, dag ut och dag in!

TÄNK PÅ
Även om du är noggrann med skötseln kommer din sax att långsamt förlora skärpan. Tillverkare rekommenderar en omskärpning per år ungefär. Trots att saxen för tillfället känns hyfsad så kommer förr eller senare dagen när du får ”ta i”. Risken är stor att du då skadar din sax. En skada på en sax fordrar alltid ett större ingrepp och du kan förvänta dig en rejält minskad total livslängd.

Ett litet tips
Har olyckan varit framme och saxen känns konstig, sluta arbeta direkt och gör så här: Kläm med tummen och pekfingret vid näsroten. Smörj på detta undermedel (hudfett) på bladen och prova försiktigt några klipp. Detta har räddat en och annan frisörsax från att hamna på vår japanska polerskiva!

Kan man slipa alla saxar?

Ja – Alla saxar går att slipa. Hållbarheten kan dock variera beroende på hur saxen är tillverkad. Om t ex  ”Japanese Steel” är stämplat på en sax så är det inte en garanti för bra kvalitet. Japanerna själva använder aldrig det uttrycket, utan de märker saxen med stålets korrekta handelsbeteckning. T ex ”440C” eller  ”ATS314”.

Generellt kan man också säga att billigare saxar oftast är av sämre kvalitet. Dvs det går inte att få dem i samma toppskick vid slipning som en dyrare märkessax.

Varför slipa frisörsaxen när jag kan köpa en ny?

Det är aldrig fel att köpa en ny sax, men du kan för det allra mesta fortsätta att använda din favoritsax i många år till.  Regelbunden service & slipning förlänger saxens livslängd med många år och du sparar både pengar och har en frisörsax i topptrim att trivas med.

Läs mer HÄR om vad en service och slipning innebär

Hur många gånger kan man slipa en frisörsax?

Högkvalitativa märkessaxar med ett pris på 6000-10 000 kr går att slipa om upp till 15 gånger. I vissa fall ännu fler.

En märkessax av standardkvalitet går att slipa 6-7 gånger.

En effilersax har en mycket mindre anläggningsyta (där skärbladet möter tänderna) jämfört med en vanlig frisörsax. Dvs skärbladet slits hårt punktvis för varje tand. Det innebär att man måste slipa bort mer material vid varje sliptillfälle. Antalet möjliga servicetillfällen minskar med bortåt hälften jämfört med en vanlig frisörsax av samma kvalitet.

BRA ATT VETA!
Skador såsom större hack, fallskador eller skeva blad kan innebära att vi måste ta bort material motsvarande 3-5 slipningar för att åtgärda saxen!

Kräver japanska saxar speciell slipning?

Nästan vem som helst kan slipa en kökssax.
För att få ett fullgott resultat vid slipning av en japansk kvalitetssax måste man göra en Hamaguri-slipning, vilket kräver specialutbildning och rätt utrustning.
Var rädd om dina verktyg!

Slipar ni annat än frisörsaxar?

Ja – vi slipar allt från skär för små och stora djurklippmaskiner till kockknivar och köttkvarnar.

Vi slipar dock inte skärande industriverktyg, sågklingor, motorsågskedjor, gräsklippare och liknande.

Skruven på min sax lossnar hela tiden

Detta är tyvärr ett problem som ofta dyker upp på saxar som tillverkats i Pakistan eller Kina. Det är också vanligt att dessa saxar har en skruv som inte justerar trycket med precision, utan det kan variera lite mellan varje ”snäpp”. Skicka in saxen så löser vi problemet!

Saxen har tappat fingerstödet eller dämparen är trasig

Vi har fingerstöd, dämpare, skruvar och fingerringar till nästan alla saxmärken. Vid behov så tillverkar vi även nya detaljer till din sax. Trasiga fingerstöd, dämpare etc åtgärdas alltid vid service.

Vissa frisörer tar bort fingerstöd mm, för att det passar dem bättre.
Så tänk på att skriva ett meddelande när du skickar in, om du önskar få nya sådana delar när de tappats bort, så att vi vet.

Saxen glappar vid skruven, går det att fixa?

Ja, men har du använt din glappa sax i arbetet mer än några passéer så behöver du även slipa om saxen. Det beror på att stålet i eggarna formas om och anpassar sig efter glappet. Saxen klipper då sämre om man försöker spänna skruven igen. Service krävs

Jag har tappat saxen i golvet - går den att fixa?

Till all lycka: Ja!
I de allra flesta fall går det att åtgärda vid en service. Även en sax med rejält böjt blad går att fixa.

En koboltsax går oftast inte att rikta om, utan måste slipas till rätt form. Det innebär att saxen kan se en aning annorlunda ut efter slipning.

Vilket är det säkraste sättet att skicka?

REK (rekommenderat brev) är en tilläggstjänst som PostNord erbjuder. Det innebär att när du skickar med vår fraktpåse så är försändelsen 100% spårbar och försäkrad mot förlust upp till 10 000 kr. Säg till hos postens ombud när du skickar försändelsen så hjälper de till med detta!

Företagspaket är en annan tjänst som PostNord erbjuder. Företagspaket används t ex när du har större försändelser som väger mycket. När du beställer hem vår speciella fraktsedel och skickar med den så är paketet 100% spårbart och man kan lägga till en försäkring mot förlust och skada.

Det finns även andra aktörer som har liknande tjänster, såsom DHL och Schenker m fl.

Hur ska jag packa saxar mm när jag skickar in?

Vi har lagt upp en video där vi visar hur du packar saxarna så att de kommer fram utan att ta skada i frakten.

KLICKA HÄR

Jag vill skicka saxar till er - Hur beställer jag hem en fraktpåse?

Vi har lagt upp ett speciellt beställningsformulär som du enkelt kan använda för att få hem din förbetalda fraktpåse. Vi skickar den normalt samma dag, och du har den med posten dagen efter. Vi servar och slipar dina saxar och returnerar inom 1-3 vardagar. Vid hög arbetsbelastning kan det ta nån dag extra utöver detta, men det är mycket ovanligt.

BESTÄLL FRAKTPÅSE HÄR

Hur lång tid tar det innan jag får tillbaka?

Vi skickar tillbaka nyservade frisörsaxar och klippmaskiner inom 1-3 vardagar. Det innebär att om du skickar in på en måndag så bör du ha sakerna tillbaka på fredagen. Med visst förbehåll: Om vi för tillfället har hög arbetsbelastning så kan det ta någon dag extra…

Kan jag komma direkt till verkstaden med mina saxar?

Ja, det går bra. Vi håller öppet vardagar mellan 8 – 16. Men slå en signal innan du kommer för säkerhets skull! 046 – 14 25 26

Hur vet jag när det är dags att serva min klippmaskin?

Det bästa för maskinen och klippskären är att serva och slipa regelbundet. De flesta maskiner behöver rengöras då och då från hår och andra rester som samlas inuti motorhuset.

Här är några tecken på att det är dags för service eller slipning
– Skären börjar tugga sig genom håret istället för att klippa
– Sladdlösa maskiner laddar dåligt
– Maskiner med sladd har glapp i sladden
– Skäret som sitter på maskinen skramlar eller skakar
– Maskinen går långsamt eller låter illa

Läs mer om vår service HÄR

Kan man serva alla typer av klippmaskiner?

De flesta frisörklippmaskiner och trimmers går att serva, laga och slipa. Enklare maskiner (billiga, köpta på en stormarknad eller liknande) är dock ofta byggda på ett sånt sätt att de inte går att göra något åt. Det är svårt för oss att veta i förväg, så skicka in maskinen så ger vi besked när vi fått in den!

Läs mer om vår service HÄR

Hur skickar jag klippmaskinen?

Du kan använda våra förbetalda fraktpåsar, som går att beställa här på hemsidan.
Här kan du också beställa en förbetald fraktsedel om du behöver skicka ett större paket.

LÄS MER OCH BESTÄLL HÄR

Hur ska jag packa klippmaskinen när jag skickar in?

Om du har originalförpackningen kvar så är det bra att använda den och skicka som företagspaket.

Annars är det bäst att slå in maskinen (maskinerna) separat i något vadderande material, t ex tidningspapper eller en handduk och skicka i en pappkartong.

Glöm inte att du kan skicka efter en av våra förbetalda fraktpåsar eller en förbetald fraktsedel HÄR